Green Business Index, barometrul responsabilitatii fata de mediu a companiilor din Romania, deschide cea de-a saptea editie

Green Business Index (GBI), barometrul responsabilitatii fata de mediu a companiilor din Romania, lanseaza astazi cea de-a saptea editie.

GBI este singurul instrument gratuit de evaluare a performantei de mediu conform ISO 14031, un mecanism de monitorizare a initiativelor verzi din sectorul de afaceri romanesc si un mijloc de asistenta si formare pentru imbunatatirea performantei de mediu.

GBI 2017 ofera companiilor din Romania, prin platforma online www.gbindex.ro, 6 instrumente pentru evaluarea si raportarea performantelor de mediu:
• Aplicatia pentru Evaluarea Performantelor de Mediu – este principalul serviciu oferit de GBI si se realizeaza prin intermediul unui instrument de diagnostic si raportare online alcatuit din 7 chestionare: dezvoltare sustenabila, utilizarea resurselor, impact asupra mediului, managementul deseurilor, cladiri verzi, achizitii verzi si transport sustenabil.
• Calculatorul de Emisii de Gaze cu Efect de Sera (denumit si Calculatorul Amprentei de Carbon) – estimeaza emisiile totale de gaze cu efect de sera pentru Categoriile de Emisii 1 (emisiile directe ale companiei sau organizatiei), 2 (emisiile indirecte din achizitia si utilizarea energiei electrice si termice) si 3 (emisiile indirecte din activitati care nu sunt in controlul direct al companiei).
• Aplicatia pentru Evaluarea Circularitatii – calculeaza indicatorii privind gradul de adaptare a companiei la principiile economiei circulare;
• Ghid pentru Evaluarea si Raportarea Performantelor de Mediu – ofera indrumari practice companiilor care vor sa isi evalueze gradul de sustenabilitate, fiind construit ca un instrument ajutator pentru platforma online de evaluare a sustenabilitatii companiilor, Green Business Index.
• Tutoriale video – ghiduri practice, pas-cu-pas, pentru evaluarea performantei de mediu, a circularitatii si pentru calculul amprentei de carbon.
• Cursuri si seminarii online – rezervate companiilor inscrise in Green Business Index, si care ofera acces la cursuri si seminarii online pe teme de sustenabilitate, imbunatatirea performantelor de mediu, promovarea sustenabilitatii pe lantul de furnizori etc.

In perioada 1 februarie – 30 aprilie 2017, companiile se pot inregistra gratuit pe website-ul oficial al proiectului, www.gbindex.ro si pot completa setul de sapte chestionare, in functie de sectorul de activitate caruia ii apartin (productie/industrie, servicii/comert, constructii si transporturi/logistica).
“Protectia mediului nu este o alternativa, ci calea de a genera si a construi afaceri profitabile si sustenabile. Pentru al saptelea an, GBI le sta la dispozitie companiilor pentru monitorizarea obiectiva a initiativelor si a eforturilor depuse in domeniul protectiei mediului. Impreuna putem construi o comunitate de business sustenabil, astfel facilitand tranzitia catre economia verde. Numarul in crestere al companiilor inscrise in Green business Index fata de prima editie, precum si rezultatele evaluarilor anuale dovedesc ca, in ciuda stadiului incipient, exista premise pentru dezvoltarea economica durabila si in tara noastra”, a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Companiile care se vor inscrie in GBI 2017 vor putea beneficia de:
• Evaluarea gratuita si generarea a 3 rapoarte specifice, cu referire la performantele de mediu, amprenta de carbon si gradul de adaptare la principiile economiei circulare;
• Accesul la expertiza pentru:
o cresterea gradului de conformare la noile cerinte legislative de mediu
o imbunatatirea performantei de mediu
• Imbunatatirea imaginii companiei prin:
o consolidarea brandului
o fidelizarea clientilor
o recunoasterea publica a eforturilor depuse de companii pentru protectia mediului
o cointeresarea colaboratorilor si angajatilor

Datele furnizate de catre companii in urma inscrierii in Green Business Index vor fi analizate de catre o echipa de experti independenti de mediu dupa incheierea perioadei de inscrieri. In urma interpretarii datelor de catre echipa de experti va rezulta clasamentul companiilor responsabile fata de mediu din Romania.

Rezultatele vor fi anuntate in luna mai, iar cele mai “verzi” companii vor fi premiate in cadrul Galei Green Business Index 2017, din luna iunie.

Scroll to Top