Giethoorn, satul fără maşini şi fără poluare

\"small_1000_giethoorn2\"

Giethoorn sau Veneţia Nordului este o aşezare mică, ridicată în inima Olandei. Mai exact, în provincia Overijssel. Este înconjurată de o vastă rezervaţie naturală, al cărei nume, De Wieden, îl veţi întâlni deseori în broşurile turistice locale.

Pentru oricine visează la o viaţă simplă, Giethoorn este alegerea perfectă. Acest sat idilic din Olanda nu are drumuri, iar accesul se face pe apă, de-a lungul multor canale frumoase, cu bicicleta sau pe jos, peste poduri de lemn.

Giethoorn este un exemplu perfect de comuniune om-natură. Cei aproximativ 2620 de persoane care locuiesc în sat, nu folosesc automobile, toată lumea călătoreşte cu bicicleta, pe jos sau pe canale cu bărci. Totul este proiectat pentru a trăi o viaţă cât mai verde. Bărcile cu care se circulă pe canale sunt cu motoare eco de capacitate mică, care nu poluează fonic.

Oraşul a fost construit în anii 1200, când coloniştii au săpat şanţuri peste mlaştini pentru a obţine turbă. Ulterior, locuitorii acestui sat au ales ca totul să fie păstrat şi nu degradat prin tehnologie. Fără drumuri, oraşul nu este supraaglomerat, nu există ambuteiaje nu există industrie, nu există poluare. Este o oază perfectă de linişte.

Turismul joacă un rol important în economia locală, permiţând localnicilor să menţină un stil de viaţă liniştit, oferind în acelaşi timp o experienţă de neuitat turiştilor care doresc să scape de viaţa agitată a marilor oraşe.

Giethoorn se află în centrul Olandei, ceea ce îl face uşor accesibil dinspre oricare mare centru urban. Astfel, oricare ar fi aeroportul pe care veţi ateriza, distanţele sunt aproximativ aceleaşi: Amsterdam – 95 km (o oră şi 15 minute cu maşina), Rotterdam – 110 km (o oră şi 30 minute).

\"manset-247\"

\"Giethoorn,
Scroll to Top