Primul supermarket care luptă împotriva risipei alimentare s-a deschis în Copenhaga

\"descărcare\"

Risipa alimentară este o problemă existentă la nivel mondial. Ţările lumii încearcă să găsească diferite soluţii pentru stoparea acestui fenomen care a luat o amploare tot mai mare în ultimii ani. După ce Franţa a scos risipa alimentară în afara legii, Danemarca a deschis primul supermarket în care se vinde exclusiv surplusul de produse alimentare.

Odată cu deschiderea magazinului WeFood, Copenhaga devine primul oraş din Danemarca și din lume unde se vând doar produse destinate gunoiului, dar care sunt încă bune pentru consum, deşi termenul de valabilitate a trecut.

„WeFood nu numai că este destinat oamenilor cu venituri reduse, ci este şi o modalitate de a lupta împotriva risipei alimentare din această ţară. Proiectul a fost primit foarte bine de localnici, care îl percep ca o modalitate bună de rezolvare a acestei probleme”, a declarat Per Bjerre, reprezentantul ONG-ului „Folkekirkens Nodhjaelp”, cel care se află în spatele acestei iniţiative.

ONG-ul „Folkekirkens Nodhjaelp” a amintit că în fiecare an se aruncă o cantitate de mâncare de aproximativ 700.000 de tone, doar în Danemarca.

Magazinul oferă o varietate de produse. De la pâine, fructe şi legume, la carne şi produse congelate, care ar fi fost aruncate pentru că se apropia termenul de expirare sau pentru că ambalajul lor nu mai avea aspectul standard.

Administratorii WeFood speră să-i atragă ca şi clienţi pe cei cărora le pasă de mediul înconjurător, dar şi pe cei nevoiaşi, care au probleme financiare şi nu îşi permit să achite preţurile unor produse în termen.

Conform unui studiu realizat la cererea UE, locuitorii Uniunii Europene risipesc 22 de milioane de tone de hrană pe an, un procent de 80% din această cantitate putând să fie „salvată”.

Scroll to Top