Biciclete pentru un zambet de copil

\"DSC_1280\"

Pe Alexandru l-am cunoscut la centrul rezidential pentru copii \”Sf. Maria\” din Satuc, comuna Berca si ne-a spus ca isi dorea de mult o bicicleta si e tare bucuros ca drumurile lor zilnice se vor face mult mai usor acum, ca au ajuns la ei bicicletele donate la turul ciclist caritabil de la BikeFest. Datorita biciclistilor cu suflet mare care au pedalat in Bike Fest, copiii din centrul rezidential \”Sf. Maria\” din Satuc, comuna Berca si de la Scoala Speciala nr. 9 din Bucuresti au din nou zambetul pe buze si pot pedala in voie!

Dupa 2 ore si jumatate de drum, am ajuns intr-o zona colinara a Buzaului, cu multa verdeata si casute frumoase. Ghidati prin telefon de parintele Daniel Necula, am descoperit centrul rezidential pentru copii \”Sf. Maria\” pozitionat chiar langa biserica, intre parohie si Asociatia Filantropia.

Ne-au intampinat cu caldura parintele Daniel Necula, 18 copii frumosi si doamnele care tin locul mamelor. Am facut cunostinta cu fiecare in parte si am aflat povestea acestui loc.

Centrul rezidential pentru copii \”Sf. Maria\” din Satuc a fost construit in 2004, adaposteste 18 copii si functioneazaca o casade tip familial, cei mici beneficiind de cazare, masa, scolarizare, consiliere si socializare. Chiar dacainitial acest proiect social a fost privit cu reticentade catre autoritati, cu timpul, acestea si-au dat seama de importanta lui si s-au implicat in buna functionare a caminului.

Copiii de la Satuc provin din familii dezorganizate, cu probleme, fiind toti originari din comuna Berca. Acest proiect este unul de reintegrare familialasi se incearcapermanent o mentinere a legaturii cu familia. Acolo unde este posibil, copiii merg sa-si viziteze familiile la sfarsit de saptamanasau in vacante. In cadrul centrului existasi un birou de consiliere, unde copiii se pot intalni cu parintii si rudele, primind consiliere psihologicade la un medic in cazurile in care apropierea de familie este mai dificila.

Parintele Necula este tata atat pentru cei 2 copii ai sai, o tanara studenta la Psihologie si un viitor licean iubitor de biciclete, cat si pentru cei 18 copii din centru.

Actiunea de donare a celor 25 de biciclete a fost tare bine primita, intrucat parintele este mare iubitor de miscare: “In limita posibilitatilor eu le-am mai cumparat biciclete, dar acum vom avea biciclete pentru fiecare. 15 dintre bicicletele oferite de Asociatia Green Revolution vor fi folosite de copiii nostri la munca, la scoala, la joaca, iar celelalte 10 vor fi oferite copiilor nevoiasi din sat”.

Impartirea bicicletelor a fost un moment vesel si emotionant in acelasi timp. Bucuria si incantarea copiilor au fost molipsitoare, iar aleea bisericii a fost impanzita de copii pe biciclete galbene.

“Imi place ca bicicleta are frana in butuc si acum ma pot bucura de o bicicleta a mea” a spus Alin, un pusti micut, dar foarte energic.

De asemenea, parintele are si o firma de catering pentru pomeni cu preturi mici: “Mi-a dat Dumnezeu o idee fantastica cu aceasta treaba caci am creat noi locuri de munca. Copii mai mari ajuta si ei cand timpul le permite si primesc bani de buzunar. De asemenea, este o buna oportunitate pentru ei sa se angajeze. Trecerea de la copilarie la viata independenta este testul pe care il dau odata cu ei”.

Ne-am despartit cu greu de aceste locuri si oamenii lor frumosi, dar ne-am promis ca vom mai trece cand timpul ne va permite.
La fel ar trebui sa faceti si voi asa ca va invitam sa cunoasteti mai bine Asociatia Ortodoxa Filantropia si misunile ei.

Anul trecut, pe 13 septembrie, ati pedalat cu mic, cu mare la turul ciclist caritabil de la BikeFest, eveniment organizat de Asociatia Green Revolution si dedicat biciclistilor urbani. Am promis ca pentru 20 de persoane prezente in tur vom dona o bicicleta unui copil nevoias. Am numarat peste 500 de biciclisti cu suflet mare in turul nostru si, prin urmare, am hotarat sa donam 54 de biciclete unor scoli si centre pentru copii din tara.

Pana la urmatorul tur caritabil de biciclete, va multumim ca ati pedalat cu noi si le-ati adus zambetul pe buze copiilor din Centrul rezidential pentru copii \”Sf. Maria\”.

Scroll to Top