Starea de bine începe din școală

\"stare
Aproape 100 de copii cu vârste între 12 și 14 ani de la Școala “Sf Andrei” din Drumul Taberei au luat vineri, 21 noiembrie, o pauză de la matematică și română și au învățat ce înseamnă hrana și mișcarea pentru o viață sănătoasă. Entuziaști și curioși, elevii au gătit, au învățat despre nutriție și au făcut sport împreună cu trainerii care s-au implicat în campania “Stare de bine” a Asociației Green Revolution.

Starea de bine s-a transformat în stare de șoc pentru chef Victor Nemeș care a fost impresionat de interesul și cunoștințele cu care au venit copiii. El a cunoscut, de-a lungul celor patru ediții anterioare a evenimentului, copii cu talent pe care vrea să-i vadă mari bucătari. Dar chiar și cei mai modești într-ale bucătăriei s-au dovedit a fi creativi și informați. Chef Victor Nemeș a pus accentul în sesiunile de gătit cu copiii pe mâncarea sănătoasă și a vrut să să le arate acestora că și mâncarea sănătoasă se face rapid și ușor, nu doar junk food-ul. El dă vina pe comoditate pentru alimentația proastă din ziua de azi, pentru că avem la dispoziție mâncare fast-food ieftină imediat, dar cu aceiași bani putem găti acasă o masă sănătoasă, cu un pic mai mult timp, e adevărat, spune Victor:

[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]„Chiar și junk food poți găti acasă controlat, toată lumea are o mașină de tocat pentru carne, un ou și niște condimente și ți-ai făcut burger”.[/quote]
În plus, chef Victor Nemeș și-a propus să-i împrietenească pe copii cu ingredientele sănătoase, dar mai puțin populare: [quote align=\”center\” color=\”#999999\”]“Le arăt că o supă de spanac poate fi foarte bună, spanacul nu e ‘câh.”[/quote]

\"stare

Copiii au făcut o supă de spanac, bruschete cu cremă de brânză și alte bunătățuri pe care le-au mâncat cu satisfacție la sfârșit. Surprinzător, micii bucătari știau ce înseamnă mâncare sănătoasă:  “fructe și legume”, “legume netratate termic”, „lactate”, „vitamine din legume”, “fără combinații de ingrediente cum ar fi carnea și cartofii”. Asta nu înseamnă că meniul lor este 100% sănătos: “mai încercăm fast food de poftă așa”, recunosc copiii. Cele trei echipe au gătit, au făcut sport și au învățat despre nutriție prin rotație. De la partea de sport, elevii au ieșit mai terminați ca după cinci ore de matematică. Trainerul lor e dezamăgit de condiția fizică a copiilor cărora le lipsește foarte mult sportul din activitățile zilnice.

[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]“Condiția fizică nu e bună, au cifoze, cocoașe, musculatură slab dezvoltată, posturi proaste. Vina nu e a lor, e a părinților și a profesorilor pentru că nu sunt conștienți de cât e de important sportul. Ca să fim inteligenți trebuie să facem sport”, spune antrenorul de sport.[/quote]

\"stare

Copiii sunt destul de informați în ce privește nutriția sănătoasă, spune nutriționistul Șerban Damian care le explică elevilor ce înseamnă alimentație echilibrată, aport de calorii sau consum energetic. Nu e gravă situația, spune el, dar vorbim despre copii din mediul urban care mai aud despre aceste noțiuni la școală. În general, alimentația copiilor este dezastruoasă din cauza alimentelor fără valoare nutrițională care sunt prea accesibile pentru ei. Principala problemă în rândul copiilor este malnutriția, care înseamnă că ei sunt prost hrăniți – și un copil obez poate fi malnutrit. Efectele nu întârzie să apară: diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare și alte boli devin tot mai “populare” în rândul celor mici.

[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]“Cea mai mare problemă este aportul neîngrădit de alimente proaste. Fără educație nu poți limita accesul la ele. Ce facem noi aici e o picătură în ocean, trebuie să rezolvăm problema la nivel național”, spune nutriționistul.[/quote]

Proiectul Stare de bine include 10 scoli bucureștene și a început pe 26 septembrie. De-a lungul celor șase ediții, aproape 1.000 de elevi învață ce înseamnă o alimentație sănătoasă și echilibrată, primesc sfaturi de nutriție și învață să adauge și activitate fizică în programul zilnic pentru îmbunătățirea calității vieții, stării fizice și mentale.

\"stare

În România, conform datelor de la Institutul Național de Sănătate Publică, în ultimii 10 ani, numărul de cazuri de obezitate în rândul elevilor s-a dublat din cauza lipsei de educație alimentară și a adoptării obiceiurilor alimentare proaste. Un alt raport arată că 60% dintre copiii și adolescenții din țara noastră nu au un aport adecvat zilnic de fructe și legume. În acest context, proiectul are ca țintă educarea elevilor să adopte un stil de viață sănătos, dar și creșterea conștientizării și oferirea de suport pentru autoritățile din România. Mesajul va fi transmis și către părinți și profesori, astfel crescând interesul acestora pentru o alegere mai bună a alimentelor și conștientizării importanței acestora.
Sursa: green-report

Scroll to Top