Emisiile de CO2 au acaparat emisfera nordică a planetei

Concentraţiile lunare de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă, responsabil pentru încălzirea climei, au depăşit pentru prima oară, în aprilie, pragul de 400 ppm (părţi pe milion) în emisfera nordică, a anunţat marţi, 27 mai, Organizaţia meteorologică mondială (OMM).
Acest prag este considerat „o încărcătură simbolică extrem de mare în plan ştiinţific”, iar faptul că „a fost atins demonstrează, încă o dată, că exploatarea combustibililor fosili este responsabilă, pe lângă alte activităţi umane, pentru creşterea continuă a concentraţiilor de gaze cu efect de seră care ne încălzesc planeta”.
Toate staţiile de supraveghere din emisfera nordică au semnalat concentraţii record de dioxid de carbon în atmosferă, în timpul vârfului de sezon de la începutul primăverii boreale, înainte de absorbirea acestui gaz de vegetaţia în creştere.
La scară globală, concentraţia de CO2, ca medie anuală, ar trebui să atingă acest prag simbolic în 2015 şi 2016, potrivit OMM.
[quote align=”center” color=”#999999″]Dacă dorim să păstrăm planeta pentru generaţiile viitoare, trebuie să acţionăm de urgenţă pentru reducerea emisiilor acestor gaze, care reţin căldura, a declarat Michel Jarraud, secretarul general al OMM.[/quote]

CO2 persistă în atmosferă sute de ani, iar durata sa de viaţă în profunzimea oceanelor este şi mai lungă, fiind principalul gaz cu efect de seră emis de activităţile umane.
Sursa: infomediu.eu

 

Scroll to Top