EAT SMART, conferinta-reper pe tema risipei alimentare

EAT SMART a fost al doilea eveniment din seria de Conferinte Green Report din 2016, organizate in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Evenimentul a adus laolalta componenta de business si cea sociala, reprezentanti ai FMCG, Retail, HoReCa, ai autoritatilor publice centrale si locale, ai asociatiilor de profil, presa.

”EAT SMART”, conferinta-reper pe tema risipei alimentare, a avut joi joi, 23 iunie, la Kaufland Basarab (Soseaua Orhideelor, nr 46A, Sector 1, Bucuresti).

Cei mai importanti responsabili pe probleme de risipa alimentara din Romania si reprezentanti ai autoritatilor europene s-su reunit in cadrul ”EAT Smart”: Giovanni la Via, Presedintele Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) din PARLAMENTUL EUROPEAN, Patrick Alex, Secretarul General al Federatiei Europene a Bancilor de Alimente – FEBA, Francois Saint-Paul, Ambasadorul Frantei in Romania, Mihai Ponea, Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Bogdan Borcea, Manager Regional Vanzari Kaufland Romania, Markus Marquardt, Food & Beverage Manager JW Marriott Grand Hotel, Simon Suitner, Director General, Asociatia SOMARO, Cosmina Simiean Nicolescu, Primaria Municipiului Bucuresti – Frigiderul Comunitar, Marco Lucchini, Director General, Banca Alimentara Onlus, jurnalistul Maria Coman; presedintele Asociatiei Green Revolution, Raluca Fiser.

Participantii la eveniment au avut ocazia sa adreseze intrebari autoritatilor publice centrale si locale si sa afle raspunsuri la chestiuni arzatoare legate de risipa alimentara.

Prevenirea risipei alimentarea inseamna in fapt prevenirea eliminarii deseurilor, a declarat in cadrul conferintei domnul Raul Pop, secretar de stat in, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Combaterea risipei alimentare in Romania necesita, de asemenea, un efort legislativ conjugat care sa asigure o reglementare eficienta si care sa raspunda, atat provocarilor de mediu, cat si celor de costuri, dar si prevenirea fenomenului prin masuri educative, care ar trebui sa stea la baza oricarei stategii de prevenire, a mai spus Raul Pop.

Francezii arunca 7 kilograme de alimente pe an, irosind astfel intre 100 si 115 euro. Francois Saint-Paul, Ambasadorul Frantei in Romania, crede insa ca problema este pe cale sa fie rezolvata. Solutia: o lege adoptata in februarie de Parlamentul francez. “Pentru prima data, legea face o ierarhie a actiunilor care trebuie luate in cadrul luptei impotriva risipei alimentare: pe locul intai avem informarea si sensibilizarea, pe 2 – donarea sau redistribuirea produselor, pe 3 – valorificarea alimentelor si pe ultimul – utilizarea in scopul producerii de ingrasaminte pentru agricultura sau valorificarea energetica”.

Mihai Ponea, Vice-Presesintele ANSVSA, a vorbit despre diferentele intre „a se consuma, de preferinta, inainte de” si „expira la”, cele doua termene pe care le regasim pe ambalajul alimentelor. Ele comunica informatii diferite despre produse, insa putini consumatori stiu asta. Prima formulare indica o scadere a calitatii, fara pericol pentru sanatate, cea de-a doua ar trebui respectata „cu sfintenie”, asa cum recomanda medicii si producatorii.

Conferintele Green Report vin in peisajul conferintelor de business cu o abordare noua si creativa, axata pe rezultate. In acest sens, echipa Green Report schimba „standardul“ si aduce cateva abordari diferite: in loc de un prezidiu monoton, schimbarea scenografiei pentru fiecare panel; in loc de prezentari power point, interviuri 1:1; in loc de urmarirea ceasului pana la finalul evenimentului, dinamica si implicarea activa a publicului.