Eat Smart

Restart în prevenția risipei alimentare

Green Report, în parteneriat cu Kaufland, Lidl și ZUZU, au organizat pe 23 iulie, începând cu ora 10:00, conferinta online Restart în prevenția risipei alimentare. Evenimentul s-a transmis LIVE pe site-ul www.green-report.ro si pe pagina de FB Green Report.

Potrivit statisticilor, aruncăm anual 2,55 milioane tone de mâncare, în condițiile în care aproximativ 4,5 milioane de cetățeni au dificultăți în procurarea alimentelor.

Statistica este detaliată cu cifre dramatice oferite de studiul realizat de organizația Salvați Copiii. Peste 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, iar statistica include doar copiii care trăiesc în mediul rural. Nu există studii similare privind copiii din mediul urban.

Potrivit datelor prezentate de Departametul pentru Dezvoltare Durabilă, risipa alimentară în România este generată, în principal, de consumatorii, cu o proporție de 49%, urmând industria alimentară – 37%.

Legislația anti-risipă nu își produce efectele

Eforturile României de a reduce risipa alimentară s-au concretizat prin adoptarea Legii 217/2016, ulterior modificată și completată de Legea 200/2018. Din păcate, nici în prezent mecanismele reglementate nu pot genera efectele așteptate.

Principalele cauze constau în faptul că legea nu mai are un caracter obligatoriu, ci unul optional, iar deductibilitatea de TVA pentru produsele donate este inexistentă În momentul de față, există o nouă inițiativă legislative de modificare a Legii pentru reducerea risipei alimentare și care, în momentul de față, se află în Comisia economică din Senat.

Inițiativa urmărește adăugarea în legislație a deductibilității de TVA pentru produsele donate în baza Legii pentru reducerea risipei alimentare, includerea structurilor de tip bancă alimentară între Beneficiari receptori ai donațiilor făcute în baza legii, precum și renunțarea la actul autentic (notarial) pentru donația de bunuri în valoare de peste 25.000 de lei.

Obiectivele urmarite:

· Identificarea modificărilor necesare pentru adoptarea unei legi eficiente de combatere a risipei de hrană.

· Identificarea unor măsuri suplimentare pentru aplicarea legii anti-risipei: stimularea inițiativelor de valorificare a surplusului alimentar, practicarea unui tarif semnificativ crescut pentru depozitarea la groapă a alimentelor sau pentru incinerarea lor.

· Dezbaterea posibilităților de a educa populația, prin campanii de conștientizare sau de implicare civică.

· Identificarea instrumentelor cu ajutorul cărora consumatorii pot opta pentru alimente sustenabile, prevenind risipa alimentară.

Scroll to Top