Uneori, salvarea pădurilor se plătește cu viața

peru
Peste 900 de oameni care păzeau sau apărau pădurile au fost ucişi în 35 de ţări, în ultimii 11 ani. La nivel mondial, activiştii din domeniu sunt ucişi cu o rata medie de doi pe săptămână, conform unor cifre oficiale, citate de Project Syndicate.

În luna decembrie, Peru va găzdui o conferință a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, precum şi necesitatea de a proteja pădurea. Nu întâmplător a fost ales Peru să găzduiască această conferinţă. Aici, mai mult de jumătate din suprafaţa ţării este acoperită cu păduri naturale, care în ultimii ani au fost defrişate într-un ritm accelerat, pentru a satisface cererea internaţională de lemn şi de produse conexe. Potrivit unui raport al grupului Global Witness, în doar 11 ani, în Peru au fost ucişi 58 de pădurari şi alţi activişti.
În ţările dezvoltate există o cerere crescândă privind această materie primă, iar lemnul unui singur cedru se vinde cu 9.000 dolari. Lemnul unui mahon poate aduce încasări care depăşesc 11.000 dolari. Nu e de mirare că, pentru asemenea sume, populaţia săracă a mediilor rurale din ţările producătoare recuge şi la crimă.
Banca Mondială apreciază că 80% din comerţul cu lemn din Peru se face pe baze ilegale, fiind şi mult mai rentabil decât orice altă activitate agricolă sau exploatare minieră. Pădurile acestei ţări acoperă peste 60% din suprafaţa sa şi sunt printre cele mai bine conservate din lume. Existenţa lor reduce efectul de seră al planetei noastre şi asigură o parte din sursa de oxigen pe care o respirăm.
Sursa: green-report

Scroll to Top