Respirăm adânc, dar ştim ce respirăm?

OMS: Calitatea aerului se înrăutăţeşte în numeroase oraşe de pe glob

În numeroase oraşe de pe glob, calitatea aerului nu este conformă cu normele stabilite de Organizaţia Mondială  a Sănătăţii (OMS), iar acest lucru reprezintă un risc crescut de îmbolnăviri pentru locuitori, se arată într-un raport al OMS. 

Putem câştiga bătălia împotriva poluării şi putem reduce numărul persoanelor care sunt afectate de maladii respiratorii sau cardiace, provocate de poluare. Avem politici şi strategii eficace însă acestea trebuie puse în practică într-un mod eficient. În Copenhaga sau Bogota, de exemplu, calitatea aerului a fost ameliorată prin încurajarea transportului alternativ, prin promovarea transportului urban, cât şi a bicicletei.
Maria Neira, unul dintre directorii OMS

În ţările cu venituri ridicate, 816 oraşe au raportat depăşiri ale normelor de poluare cu particule fine PM2,5, iar 544 au raportat poluare cu particule în suspensie, PM10. În ţările cu venituri scăzute sau medii, măsurătorile anuale medii de PM2,5 nu au putut fi calculate pentru 70 de oraşe, iar 512 oraşe au raportat poluare cu PM10.

Nu putem să cumpărăm aer la cutie, dar oraşele pot adopta măsuri pentru a avea un aer curat pentru locuitori salvând astfel numeroase vieţi. Doctor Carlos Dora, coordonator intervenţii de mediu în cadrul OMS

În Bucureşti, 70% din poluare, cauzată de trafic

Bucureştenii inspiră zilnic resturile gazoase şi cancerigene emise de cele aproximativ peste 2,5 milioane de automobile din oraş. 70% din impurităţile din aer provin din traficul auto. Conform statisticilor Ministerului Mediului, bucureştenii inhalează lunar 273 de tone de praf pe kilometru pătrat.

Poluarea, în Bucureşti, am constatat cu stupoare că este mai mare noaptea decât ziua. Pentru combaterea acestui fenomen am luat în cadrul Primăriei o serie de măsuri de monitorizare a aerului şi zgomotului, iar efectele poluării încerc să le elimin prin plantarea copacilor, prin construirea acoperişurilor verzi sau prin promovarea transportului verde”, a spus primarul Capitalei, Sorin Oprescu, într-un interviu acordat adevarul.ro.

Oprescu a specificat că analizoarele de zgomot şi staţiile de măsurare a noxelor din atmosfer[ sunt folosite zilnic, fiind controlate astfel în permanenţă nivelurile de poluare fonică şi atmosferică din Capitală.

Am dat dispoziţie să se spele roţile de la maşinile care ies din şantier. Unii respectă, alţii nu. Cei care nu respecta primesc amenzi, anulate de judecători. Monitorizez Bucureştiul în fiecare zi, în fiecare lună, şi m-am dus către acoperişurile verzi“, a mai spus Oprescu.

Articol preluat de pe green-report.ro