Premierul se eschivează de la o dezbatere pe tema gazelor de șist

sonde
Primul ministru Victor Ponta a declarat, la un post de televiziune, că România nu deține depozite de gaze de șist, fiind contrazis de organizațiile de protecție a mediului care susțin că premierul se eschivează de la o dezbatere pe această temă.

George Epurescu, activist și președinte al coaliției “România fără EI”, spune că declarația lui Victor Ponta nu este altceva decât un joc electoral făcut anume pentru a-l proteja în cadrul unor eventuale dezbateri electrorale pe această temă. “Este o petradă electorală care să-i asigure o perdea de fum măcar o săptămână. Dacă va avea o dezbatere cu acest subiect se va putea eschiva pentru că obiectul discuției nu mai există”, a declarat, luni, pentru Green Report, George Epurescu.

[quote align=”center” color=”#999999″]Declarația lui Victor Ponta: “(…) se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu pot să vă spun mult mai mult decât atât, dar nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista”.[/quote]

Greenpeace România solicită documentele în baza cărora a fost făcută declarația

Greenpeace România a transmis Guvernului o scrisoare prin care solicită documentele în baza cărora primul ministru a declarat că România nu deține depozite de gaze de șist, a spus, pentru Green Report, Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România. “Este campanie electorală și, probabil, declarația a fost făcută cu tentă electorală. Însă există posibilitatea ca ea să fie bazată pe cifre. Cred totuși că e puțin probabil deoarece explorarea a fost făcută într-un singur loc din țară“, a spus Alexandru Riza.
Potrivit Administraţiei Americane pentru Informaţie în domeniul Energiei (EIA), citată de capital.ro, rezervele dovedite de gaze naturale ale României erau estimate la începutul acestui an la 4.000 miliarde picioare cubice, echivalentul a 113 miliarde metri cubi. România era plasată astfel pe locul al treilea în UE privind rezervele de gaze de şist, după Polonia (4.190 miliarde metri cubi) şi Franţa (3.879 miliarde metri cubi), potrivit raportului EIA.
În ceea ce priveşte petrolul prins sub formaţiuni de rocă de şist în România, EIA estimează un volum de 300 milioane de barili, faţă de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zăcăminte. Astfel, potrivit estimărilor instituţiei americane, explorarea zăcămintelor de şist ar creşte cu 50% rezervele de petrol ale României şi de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

 

Scroll to Top