MMSC: Există riscul ca România să nu-şi atingă ţintele pe deşeuri

groapa de gunoi
Obiectivele pentru depozitarea deșeurilor, propuse pentru 2025 şi 2030, sunt foarte dificil de realizat pentru România, în plus, raportarea față de cantitatea de deșeuri din anul precedent este deosebit de problematică, a declarat secretarul de stat Mihail Fâcă, la Consiliul de Mediu, care s-a desfăşurat marți la Luxembourg.

România, ca și alte state membre, în principal cele din Europa Centrala și de Est, a arătat în cadrul discuţiilor de la Luxembourg că țintele propuse de Comisia Europeană sunt prea ambițioase, existând riscul ca ele să nu poată fi atinse, se arată într-un comunicat al Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).

[quote align=”center” color=”#999999″]În ceea ce privește țintele ambițioase propuse prin acest pachet, considerăm că sunt importante, însă trebuie să fie realiste, bazate pe considerații tehnice, economice și de mediu. Este de înțeles că propunerea țintelor are ca punct de plecare exemplul statelor foarte performante, dar nu trebuie pierdut din vedere nivelul de performanță foarte diferit al statelor membre și, respectiv, circumstanțele naționale. În opinia României, obiectivele pentru depozitarea deșeurilor propuse pentru 2025 şi 2030 sunt foarte dificil de realizat, ținând cont de punctele de plecare diferite ale statelor membre. În plus, raportarea față de cantitatea de deșeuri din anul precedent este deosebit de problematică, a spus, în intervenția sa, secretarul de stat în MMSC, Mihail Fâcă.[/quote]
Totodată, statele membre au dezbătut în cadrul Consiliului introducerea unui sistem de avertizare timpurie pentru monitorizarea implementării legislației.

[quote align=”center” color=”#999999″]Propunerea sistemului de avertizare timpurie poate să ofere o perspectivă mai bună pentru rezolvarea situațiilor cu care se confruntă unele State Membre. Apreciem totuși că acesta se bazează mai mult pe monitorizarea implementării și nu reprezintă un mecanism real de sprijin pentru Statele Membre, care au cu adevărat probleme în atingerea țintelor și în termenele foarte ambițioase propuse de Comisie, a mai spus oficialul român.[/quote]
Referitor la măsurile de prevenire a deșeurilor, România, prin secretarul de stat Mihail Fâcă, consideră că ”este nevoie de mai multă claritate privind măsurile potrivite. De aceea, Comisia trebuie să pregătească orientări pe această chestiune, pe fluxuri de deșeuri, inclusiv în ceea ce privește asigurarea schimbului de bune practici între Statele Membre”.
Citește mai mult pe green-report.ro

Scroll to Top