Când a fost conceput acum un deceniu, Masdar City se anunța drept primul oraș sustenabil din lume, 100% ecologic, parte a planului Emiratelor Arabe Unite de a diversifica economia în detrimentul combustibililor fosili. De anul acesta, când ambițiosul proiect urma să fie finalizat, administratorii lui au renunțat însă la obiectivul inițial de a construi primul oraș cu amprentă zero de carbon, Masdar putând deveni primul oraș ecologic fantomă din lume.
Autoritățile au recunoscut că, în momentul de față, Masdar City este foarte departe de ținta de zero emisii cu efect de seră pe care și-au propus-o și, chiar dacă proiectul va fi dezvoltat în întregime, acest obiectiv nu va fi atins niciodată. În 2006 proiectul a fost prezentat drept un peisaj urban cu un mix de energii regenerabile, 50.000 de locuitori și 40.000 de navetiști, un oraș fără mașini, cu vehicule electrice care se conduc singure și care transportă oamenii între clădiri și utilat cu tehnologii inteligente care să combată temperaturile ridicate și să reducă costurile de răcire. Mubadala, o companie de stat din Abu Dhabi, a anunțat inițial un sprijin financiar de 22 de miliarde de dolari pentru acest experiment.
După 10 ani, însă, doar o mică parte din oraș a fost construită – 5% din cei șase kilometri pătrați prevăzuți inițial, finalizarea construcției fiind împinsă spre anul 2030. Sistemul de transport autonom care trebuia să se întindă pe 100 de stații s-a oprit după doar două stații, existând în schimb un centru de bike-sharing la 16 kilometri de Abu Dhabi, dar nu și piste de biciclete. Obiectivul orașului de a prezenta un stil de viață 100% ecologic a fost abandonat, oficialii spunând că vor atinge poate 50% din el și că Masdar nu reprezintă un eșec, ci o parte dintr-un proces evolutiv.
Citiți întregul articol pe totb.ro.