Investiția în calitatea aerului devine extrem de costisitoare pentru România

\"\"

Carmen Moldovan, preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, împreună cu Asociaţia Green Revolution şi Fundaţia Carl von Linde au lansat astăzi, 17 iunie, în curtea Palatului Parlamentului (parcarea de la nivelul S1), proiectul de conștientizare privind importanța calității aerului, „Respiră adânc”. Proiectul dorește să atragă atenția autorităților asupra importanței adoptării unor măsuri legale sau administrative, schimbării mentalității și, nu în ultimul rând, adoptării unui stil de viață sănătos care să asigure păstrarea unui aer curat în marile orașe.

\"\"

[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]Investiția în calitatea aerului devine extrem de costisitoare pentru România, iar în momentul de faţă nu avem banii necesari să investim în noi tehnologii. Respiră adânc este un proiect de conştientizare, cu o valoare simbolică în momentul acesta, dar cred că trebuie să atragem atenţia cu astfel de proiecte pe Green Revolution le dezvoltă în parteneriat cu Comisia de Mediu, şi le-a dezvoltat indiferent de preşedinţii care s-au perindat în fruntea Comisiei. Nu trebuie să uităm faptul că, potrivit ultimului studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avem 1,3 milioane de decese anual din cauza poluării aerului. Mai multe decât cele provenite din accidentele rutiere. Carmen Moldovan, preşedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor[/quote]
Aceasta a adăugat că deși România stă bine din punct de vedere legislativ, cu reglementări bazate pe directivele europene, costurile investițiilor menite să  reducă poluarea şi să purifice aerul sunt extrem de ridicate. Deocamdată tot ce putem face este să monitorizăm calitatea aerului.

[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]Consider că persoanele mai instruite, cele care conştientizează limitarea resurselor,  trebuei să facă mai mult în vederea transferului de cunoştinţe către persoanele mai puţin instruite sau cele ignorante. De aceea apreciez eforturile pe care le facem, nu numai în planul declaraţiilor, cât mai mult în cel al faptelor. Faptele contează. Am fost bucuroasă să constat că firmele multinaţionale, care vin cu o cultură organizaţională altfel decât cea a instituţiilor publice, au acţiuni programate şi cu această destinaţie. Doina Pârcălabu, director general Resurse Umane, Camera Deputaţilor[/quote]

De la lansarea proiectului, în 21 mai, şi până în prezent, domurile au fost vizitate de peste 9.000 de bucureşteni şi vor rămâne în curtea Palatului Parlamentului până în 30 iunie. Conform datelor oficiale, în Uniunea Europeană poluarea aerului a fost cauza a 100 de milioane de zile de concediu medical și a peste 350.000 de decese premature. Totodată, în anul 2009, fiecare cetățean european a plătit din buzunarul propriu între doi și 300 de euro pentru aerul poluat din industrie, în timp ce, în prezent, transportul urban produce 70% dintre poluanți și 40% dintre emisiile de gaze cu efect de seră din totalul emisiilor generate de transportul rutier in UE. Aceste lucruri există, ne periclitează calitatea vieţii şi nu vor dispărea peste noapte. Din aceste motive a luat naştere proiectul Respiră adânc şi sperăm ca astfel să atragem atenţia publicului larg, dar şi a autorităţilor asupra importanţei adoptării unor măsuri legale sau administrative, schimbării mentalităţii şi, nu în ultimul rând, asupra adoptării unui stil de viaţă care să asigure  păstrarea unui aer curat în marile oraşe.

Scroll to Top