CIRCULAR 7

Cine se face vinovat pentru ratarea țintelor de reciclare

Miercuri, 26 februarie, la Impact Hub Floreasca, clădirea Equilibrium Office Building, strada Gara Herăstrău nr.2, sector 1, București, a avut loc CIRCULAR 7, conferință-reper pe tema managementului deșeurilor.

CIRCULAR 7 a fost primul eveniment din seria de CONFERINTE GREEN REPORT din 2020 și a adus laolaltă componenta de business, cea legislativă și cea administrativă, punând la aceeași masă: reprezentanți ai industriilor de reciclare, colectare și salubritate, ai autorităților publice centrale și locale, generatorii de deșeuri, presă.

Cei mai importanți responsabili pe probleme de mediu din România și reprezentanți ai autorităților centrale și locale se vor reuni în cadrul CIRCULAR 7: COSTEL ALEXE, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor; BOGDAN CHIRIȚOIU, Președinte, Consiliul Concurenței; Dr. MIHAELA FRĂSINEANU, Director cabinet președinte Administrați Fondului pentru Mediu; CONSTANTIN DAMOV, Președinte, Green Group; ALICE NICHITA, Președinte, Asociația Română pentru Mediu și Ambalaje; DENISE DELEANU, Chief Operating Officer, Reciclad’OR; DOINIȚA MIHAI, Vice President Governmental Affairs, Eastern Europe South TOMRA; JULIA LEFERMAN, Director General, Asociația Berarii României; CRISTIAN LAZĂR, Managing Partner, Greenpoint Management; ANCA LUPUSAVEI, Marketing Manager, RECOLAMP; ROXANA PUIA, Director Marketing, ENVIRON; MIHAI CHIRICA, Primar, Municipiul Iași; ADRIAN-FLORIN DOBRE, Primar, Municipiul Ploiești; CONSTANTIN TOMA, Primar, Municipiul Buzău; DUMITRU MIHALACHE, Președinte, Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor; GABRIEL MOICEANU, Președinte , Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară; MIHAI MEREUȚĂ, Președinte, Liga Asociațiilor de Proprietari HABITAT; RĂZVAN GURĂU, Director, Asociației Producătorilor Europeni de Electrocasnice din România

Obiectivele CIRCULAR 7 urmăresc identificarea căilor de îmbunătățire a managementului deșeurilor și creștere a țintelor de reciclare; găsirea de soluții pentru îmbunătățirea relațiilor dintre autoritățile locale, OIREP-uri, societățile de salubrizare și stațiile de sortare, dar și care sunt soluțiile de dezvoltare și completare a noii legislații; discuții aplicate despre cât de bine este implementat sistemul “plătești pentru cât arunci” la nivel național, care sunt dificultățile întâmpinate și care sunt propunerile de îmbunătățire; identificarea corectă a procedurilor de aplicare pentru sistemul garanție-depozit.

Context

România este pe cale sa rateze țintele asumate pentru 2020 privind ratele de reciclare pentru deșeurile municipale (50%). Reciclam oficial doar 13%, iar aproape 70% aruncăm la gropile de gunoi, în condițiile în care pentru unele gropi de gunoi avem deja declanșate proceduri de infringement.

Deși a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2019, sistemul “plătești pentru cât arunci” nu este implementat sau, în cel mai bun caz, funcționeaza cu sincope și nu la nivelul întregii țări.

Cantitățile de deșeuri “duse la groapă” nu scad. Dimpotrivă, costurile pentru UAT-uri sunt în creștere, prin taxarea depozitării (de la 30 lei/t in 2019, la 80 lei/t în 2020).

Sistemul de garanție-depozit pentru ambalajele returnabile funcționează și el cu sincope, deși în multe țări acesta și-a dovedit utilitatea.

Din punct de vedere legislativ România pare să aibă toate pârghiile necesare pentru a-și atinge țintele viitoare de reciclare, însă implementarea eficientă a acestora este scurtcircuitată.

În plus, începând cu data de 1 ianuarie 2020, operatorii economici care introduc pe piața națională echipamente electrice și electronice vor datora contribuția de 4 lei/kg, respectiv 20 lei/kg (pentru lămpi), pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de echipamente electrice și electronice corespunzătoare obligațiilor anuale de colectare (45%) și cantitățile efectiv colectate.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2020, producătorii de EEE-uri vor fi obligați să se înregistreze și în format online în Registrul național al producătorilor de EEE-uri.

În perioada 2017 – 2020, rata de colectare pe care trebuie să o atingă producătorii de echipamente electrice și electronice este de 45%. O altă modificare va intra în vigoare începând cu anul 2021, și anume rata obligatorie de colectare va crește la 65%.

În aceste condiții se ridică mai multe întrebari legate de modul în care vor fi implementate aceste noi cerințe.

Scroll to Top