China și Statele Unite au făcut front comun împotriva amenințărilor schimbărilor climatice

china smog
Cu un an înainte de conferinţa pe climă care va avea loc la Paris, Beijingul şi Washingtonul au ajuns, în sfârşit, la un acord care prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Este pentru prima oară în istorie când China îşi fixează un obiectiv de reducere a emisiilor poluante pe termen lung, până în 2030, iar SUA promit o reducere a emisiilor cu 28% până în 2025, potrivit lemonde.fr.

[quote align=”center” color=”#999999″]China, ţara care produce cele mai multe gaze poluante, şi-a fixat un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, pe care doreşte să-l atingă până în 2030 sau chiar mai devreme. Iar SUA promit o reducere de 26%-28% până în 2025 raportat la anul 2005, a anunţat Casa Albă.[/quote]
Sosit la Beijing, pentru summit-ul Asia-Pacific (APEC), care s-a desfăşurat în perioada 10-11 noiembrie, preşedintele american, Barack Obama, întâmpinat săptămâna trecută de omologul său chinez, Xi Jinping, a salutat acest ”acord istoric” şi a menţionat că, de asemenea, obiectivele propuse de America, în zona reducerii poluării la nivel global, sunt, deopotrivă, “ambiţioase şi realizabile”.
Însă, liderul republican al Senatului SUA, Mitch McConnel, a declarat că acest proiect este ”unul irealist pe care preşedintele îl va lăsa moştenire urmaşului său la preşedinţia SUA”. Potrivit lui McConnel, acest acord anunţă majorarea preţurilor la energie, care şi aşa sunt ridicate, cât şi creşterea şomajului.
În perioada 10-11 noiembrie, a avut loc la Beijing summit-ului liderilor APEC (Cooperarea economică a ţărilor din regiunea Asia-Pacific), la care au participat Barack Obama, Vladimir Putin, cât şi alţi 20 de şefi de stat.
Pentru a reduce poluarea pe perioada summit-ului, funcţionarii au fost trimişi în concediu pentru 6 zile, şcolile s-au închis, au fost aplicate restricţii de circulaţie, iar numeroase fabrici şi uzine şi-au restrâns activitatea. O măsură în plus a fost şi incinerarea hainelor celor decedaţi, un ritual extrem de răspândit în China, suspendat în perioada 1-15 noiembrie.
Sursa: green-report.ro

Scroll to Top