Chiar dacă rezervele de petrol se epuizează, e posibil ca o soluţie pe termen lung pentru alimentarea omenirii cu energie să fie cărbunele, susţine directorul general executiv al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.
Însă, ecologiştii afirmă contrariul şi cred că este o risipă nejustificată de resurse pe termen lung, şi fără viitor, care duce la distrugerea ecosistemelor şi ameninţă sănătatea oamenilor. Costurile impactului termocentralelor pe cărbune asupra sănătăţii , în România, sunt estimate la aproximativ 6,4 miliarde de euro pe an.
Relansarea mineritului pe cărbune contribuie la creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru că lucrul acesta presupune şi utilizarea cărbunelui, la distrugerea ecosistemelor pe tot lanţul de exploatare de la extragere, utilizare şi până la depozitarea cenuşii şi, nu în ultimul rând, afectează sănătatea oamenilor, potrivit Laviniei Andrei, preşedintele organizaţiei de mediu, Terra Mileniul III.
spune Lavinia Andrei.
”Lignitul, singurul purtător intern de energie primară”
Laurenţiu Ciurel susţine însă că ”dezvoltarea tehnologiilor curate, atât la extragere, cât şi la valorificarea zăcămintelor de cărbune, este soluţia pentru protecţia şi rezolvarea în bună parte a problemelor de mediu”.
Impactul cărbunelui asupra sănătăţii românilor
România ocupă locul al doilea în topul costurilor poluării generate de termocentralele pe cărbune, pe aceeaşi poziţie cu Germania. Impactul acestei poluări în România se ridică la 2.731 de decese premature, aproximativ 1.284 de cazuri noi de bronşita cronică şi peste 619.660 de zile de lucru pierdute anual. Costurile impactului termocentralelor pe cărbune asupra sănătăţii în România sunt estimate la aproximativ 6,4 miliarde de euro pe an.
CE Oltenia, 307 milioane euro investiţi în mediu
Complexul Energetic Oltenia derulează investiţii pentru îndeplinirea condiţiilor de mediu impuse de legislaţia europeană pentru emisiile de poluanţi în aer, apă, sol (modernizarea electrofiltrelor, implementarea instalaţiilor de desulfurare şi a celor de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii) şi reconstrucţia ecologică prin redarea în circuitul silvic şi agricol a suprafeţelor de teren afectate de exploatările miniere. Valoarea investiţiilor de mediu, în ultimii trei ani, a fost de circa 307 milioane euro. Printre proiectele de mediu derulate de CE Oltenia se numără reducerea emisiilor de SO2, prin implementarea instalaţiilor de desulfurare a gazelor de ardere la toate grupurile energetice, reducerea concentraţiei de NOx, cât şi reducerea nivelului de zgomot , prin montarea atenuatoarelor de zgomot şi a panourilor fonoabsorbante.
Cărbunele şi dezvoltarea durabilă a României
Pentru România, CE Oltenia este încă un fel de coloană vertebrală a SEN. Poate da 2.000-3.000 de MW putere la -40⁰C, la + 40⁰C, pe secetă prelungită, zi sau noapte. Are, de asemenea, licenţe pentru o cantitate de cărbune care ar permite încă 30 de ani de funcţionare, potrivit reprezentanţilor complexului energetic.
Articol preluat de pe Green Report.