Guvernul conservator australian îi va recompensa financiar pe întreprinzătorii care vor lua măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit 20minutes.fr. Declaraţia vine la doar câteva luni după ce Australia a eliminat taxa pe emisiile de CO2, instituită în urmă cu doi ani de guvernul anterior.
[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]Ne-am ţinut de promisiunea de a constitui un fond pentru reducerea emisiilor garantând, astfel, o acţiune reală şi concretă de a ne atinge obiectivele fără să fie necesară taxa pe emisiile de CO2. Astfel, companiile care devin eficiente energetic şi cele care îşi vor reduce emisiile poluante vor primi indemnizaţii financiare, a declarat ministrul australian al mediului, Greg Hunt.[/quote]
Sectorul minier, care este motorul de creştere economică a Australiei a criticat dur în ultima perioadă această taxă, nemulţumirea giganţilor economici australieni fiind împărtăşită inclusiv de premierul Tony Abbott. În plus, premierul australian a calificat studiile ştiinţifice care atribuie încălzirea globală activităţii oamenilor drept ”nişte nebunii absolute”.
[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]Este o veste foarte bună pentru familiile australiene care suportă această taxă în facturile la curentul electric şi, de asemenea, o veste bună pentru companiile din ţara noastră, a declarat, cu ocazia ”abolirii” taxei pe emisiile de CO2, premierul australian, Tony Abbott.[/quote]
Australia este responsabilă de 1,5% din emisiile de gaze cu efect de seră, la nivel mondial, şi se numără printre ţările cu cele mai multe emisii poluante pe cap de locuitor, din cauza faptului că este dependentă de energia obţinută din cărbune.
Taxa pe emisiile de CO2 intrase în vigoare, în Australia, în iulie 2012 şi îi obliga pe marii poluatori să plătească, în funcţie de emisii, fără să li se fi acordat o perioadă în care ar fi putut să pună în practică un plan de reducere a emisiilor. Cei mai mari poluatori din Australia, 350 în total, erau obligaţi să plătească o taxă fixă de 16 euro pe tona de carbon.
Articol preluat de pe green-report.ro