Anna Chiţan: Oamenii să înţeleagă că micile noastre acţiuni pot contribui la un aer mai curat

Asociaţia Green Revolution, în parteneriat cu Fundaţia Carl von Linde, a lansat miercuri, în București, proiectul de educare şi conştientizare publică a importanţei calităţii aerului “Respiră Adânc”. 
În perioada 21 mai – 30 septembrie, proiectul îşi propune să atragă atenţia publicului larg, dar şi a autorităţilor asupra importanţei adoptării unor măsuri legale sau administrative, schimbării mentalităţii şi, nu în ultimul rând, adoptării unui stil de viaţă care să asigure  păstrarea unui aer curat în marile oraşe.

[quote align=”center” color=”#999999″]Fundaţia noastră se concentrează mai ales pe domeniul sănătăţii. Am avut câteva proiecte care au încercat să susţină sau să repare afecţiuni respiratorii – oameni grav bolnavi sau modernizarea secţiilor de specialitate din spitale. Am aflat astfel că aerul poluat este un factor principal pentru aceste de boli. La propunerea Green Revolution am înţeles că acest proiect ar putea fi o măsură de prevenţie. În al doilea rând, principalul sponsor al fundaţie noastre activează în domeniul gazelor industriale, Linde Gaz România, a considerat că vrea să dea ceva înapoi oraşului, ţării în care activează. Poate că încercăm marea cu degetul într-o ţară în care legislația a fost armonizată cu cea a Uniunii Europene,dar realitatea este cu totul alta, dar sperăm că oamenii, publicul larg, să înţeleagă că micile noastre acţiuni pot să contribuie la un aer mai curat şi că fiecare dintre noi poate aduce o schimbare”, a declarat pentru Green Report, Anna Chiţan, preşedintele Fundaţiei Carl von Linde.[/quote]
Proiectul “Respiră adânc” este reprezentat sub forma unei construcţii mobile, formată din două domuri transparente, amplasate la intersecţia Bd. Magheru cu strada Anastasie Simu, şi se oferă publicului o experienţă senzorială antagonica. În primul dom, este construită o lume ideală, plină de vegetaţie, liniştită şi relaxanta. În cel de-al doilea dom, avem imaginea unui posibil viitor, un viitor în care omul încearcă să reconstruiască o lume distrusă şi pierdută.

[quote align=”center” color=”#999999″]Proiectul pe care l-am inaugurat astăzi este construit într-o antiteză. Vorbim de două construcţii urbane, două domuri transparante şi care încearcă să prezinte două lumii viitoare total antagonice. Într-un dom avem lumea relaxată: cu plante, biodiversitate, masaj, multe informaţii şi muzica de relaxare, pe când în celalat dom veţi vedea lumea în care nu am avut grijă de noi, în care nu am realizat că ecositemul nu ne este dat pur şi simplu şi că nu avem nicio responsabilitate legat de acesta. Nu ne permitem luxul să nu respirăm! Tot ceea trebuie să facem cu acest proiecte este să conştientizăm populaţia care sunt pericolele dacă nu avem grijă de calitatea aerului. Vorbim de studii făcute la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care arată că vorbim de 7 milioane de europeni care mor anual din cauza poluării. Cred că suntem conştienţi că nu ne mai permitem acest lucru, nu numai de sănătatea noastră, dar şi de cea a copiilor care vor veni”, a explicat Raluca Fișer, președintele Asociației Green Revolution.[/quote]
“Respiră adânc” se adresează în aceeaşi măsură şi autorităţilor. În cadrul proiectului, se vor realiza mese rotunde şi consultări între factorii de decizie din administraţia centrală şi locală pentru a identifica soluţii care să asigure protecţia calităţii aerului. Temele vizate sunt îmbunătăţirea comunicării între autorităţi, adoptarea şi amendarea legislaţiei actuale, identificarea măsurilor administrative, comunicare publică şi educaţie.

[quote align=”center” color=”#999999″]Este un semnal foarte important faptul că asociațiile neguvernamentale se implică activ în această activitate și felicit, pe această cale, Asociația Green Revolution. Una dintre cele mai dificile sarcini pe care noi le avem ca stat este să educăm populația cu privire la importanța unui aer curat. Oamenii trebuie să conștientizeze că fiecare acțiune a lor, indiferent cât de nesemnificativă ar părea, are impact asupra calității aerului. Fie că mergem zilnic cu mașina la serviciu, fie că ne încălzim locuința sau o renovăm, toate acestea afectează aerul pe care îl respirăm. Dacă protejarea acestuia va deveni un obiectiv pentru fiecare dintre noi, putem spune cu certitudine că nivelul calității aerului va crește”, a transmis Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.[/quote]
“Respiră adânc” este un proiect unic în România, un proiect care transmite un mesaj clar: “Nu ne permitem luxul de a nu respira! Trebuie să avem grijă de aerul nostru!”
Articol preluat de pe green-report.ro

Scroll to Top