2014-2024, deceniul energiei sustenabile

\"\"

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a lansat către comunitatea de afaceri iniţiativa „Decada Energiei Sustenabile pentru Toţi (2014 – 2024)” în scopul de a promova la nivel global energia regenerabilă şi eficienţa energetică prin organizarea unui forum anual, începând din luna iunie a acestui an. Iniţiativa, anunţată la New York, în cadrul Bloomberg New Energy Finance Summit, are trei obiective principale: asigurarea unui acces universal la serviciile moderne de furnizare a energiei, dublarea ratei globale de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi dezvoltarea energiei regenerabile la nivel mondial.

Text de Cosmin Zaharia

\"\"[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]Dimensiunea şi rapiditatea acţiunilor pe care trebuie să le întreprindem pentru a transforma sistemul energetic actual şi a ne asigura că toată lumea beneficiază de el depind de sectorul privat, a declarat Kandeh Yumkella, secretarul general al reprezentanţei speciale a Initiaţivei Energie Regenerabilă pentru Toţi (SEAI).[/quote]

Acesta a cerut reprezentanţilor companiilor să acorde o mai mare atenţie inovaţiilor şi investiţiilor astfel încât obiectivele propuse să fie atinse până în 2030. În discursul său, Yumkella a anunţat, de asemenea, că ONU va organiza primul forum al „Energiei Sustenabile pentru Toţi” la sediul său din New York, în perioada  4 – 6 iunie. Forumul va fi organizat împreună cu Banca Mondială, dar şi cu alţi parteneri strategici. Forumul va reuni lideri de guverne, reprezentanţi ai marilor corporaţii, organizaţii non-guvernamentale internaţionale care vor căuta soluţii pentru progresul energiei sustenabile, îşi vor asuma noi angajamente şi noi acţiuni. Forumul va fi puntea de legătură pentru summit-ul dedicat schimbărilor climatice care va avea loc în septembrie 2014.

Unul din cinci oameni, fără acces la electricitate
În momentul de faţă, la nivel mondial, unul din cinci oameni nu are acces la energia electrică. De asemenea, mai bine de 40% din populaţia globului foloseşte zilnic lemn, cărbune sau dejecţiile animalelor pentru a prepara mâncarea. Aceşti combustibili provoacă două milioane de decese anual, în special femei şi copii, care inspiră fumul toxic din locuinţe. Iniţiativa ONU îşi propune să găsească o nouă abordare pentru sărăcia energetică, dar care să corespundă şi cerinţelor de reducere a gazelor cu efect de seră pentru a contracara efectele schimbărilor climatice.

[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]Energia este firul roşu care leagă creşterea economică şi cea a egalităţii sociale de sănătatea mediului înconjurător. Forumul ne va ajuta să menţinem direcţia pentru atingerea obiectivelor pe care ni le-am stabilit, a spus secretarul general ONU, Ban Ki-moon.[/quote]
Potrivit datelor furnizate de programul de mediu al ONU, cota de energie regenerabilă la nivel mondial a continuat să crească în 2013, în ciuda reducerii investiţiilor cu 14%.

Statistica alarmistică maschează o piaţă matură
Cifrele furnizate se regăsesc în raportul Global Trends in Renewable Energy Investment 2014, realizat de Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre for Climate & Sustainable Energy Finance, UNEP şi Bloomberg New Energy Finance.

[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]Faptul că energia regenerabilă câştigă o cotă de piaţă din ce în ce mai mare la nivel global este în-curajator. Pentru a susţine pe viitor această tendinţă trebuie să reevaluăm priorităţile investiţionale, să găsim noi stimulente, să consolidăm capacităţile de construcţie şi să îmbunătăţim structurile de guvernare, a spus Achim Steiner, director executiv ONU.[/quote]

Raportul explică faptul că scăderea cu 35 de miliarde de dolari a nivelului investiţiilor realizate, în 2013, în energii regenerabile s-a produs ca urmare a prăbuşirii costurilor sistemelor fotovoltaice, dar şi a instabilităţii legislative din unele ţări, care, de asemenea, au afectat şi investiţiile realizate în surse bazate pe combustibil fosil. La nivel global, regenerabilele, excluzând hidrocentralele, au reprezentat 43,6% din totalul capacităţilor puse în funcţiune în 2013. Dacă aceste capacităţi nu ar fi fost instalate, atunci emisiile CO2 ar fi fost mai mari cu 1,2 gigatone faţă de 2012. Acest lucru ar fi condus la depăşirea cu 12% a ţintelor pentru anul 2020.

[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]În timp ce datele ne spun că investiţiile per total în regenerabile au scăzut în anul 2013, pot să vă spun că această scădere maschează multe semnale pozitive date de o piaţă dinamică care evoluează rapid şi se maturizează. Aceste semnale ar trebui să dea guvernelor încrederea să instituie la viitoarea conferinţă dedicată schimbărilor climatice (Paris 2015 – n.r.) noi protocoale pentru reducerea emisiilor de CO2, a explicat Steiner.[/quote]
Articol apărut în revista Green Report.

Scroll to Top