Lansat pe 21 mai 2014 împreună cu Fundaţia Carl von Linde, proiectul Respiră adânc, unic în România, va funcţiona până în data de 30 septembrie şi își propune să atragă atenția publicului larg și autorităților asupra importanței adoptării unor măsuri legale sau administrative, schimbării mentalității și, nu în ultimul rând, adoptării unui stil de viață care să asigure păstrarea unui aer curat în marile orașe. Sperăm să reprezinte măcar un prim pas în sensul unei mai mari responsabilizări cu privire la calitatea aerului din zonele urbane și nu numai.
Proiectul va avea două componente:
[list type=\”check\”]
- o parte de iniţiere a unor discuţii cu parteneri instituţionali (Ministerul Mediului, Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, Primăria Generală a Capitalei, primăriile de sector), pentru identificarea unor soluţii de reducere a poluării aerului, sub formă de workshop-uri şi seminarii
- o parte de informare şi educare a publicului larg cu privire la poluare şi la măsurile care pot fi luate la nivel individual pentru limitarea acesteia, cu informaţii prezentate pe pagina de Facebook a proiectului şi pe site-ul respira-adanc.ro
[/list]
Un proiect inedit, sub forma unei experiențe senzoriale antagonice, pe care l-am inventat, gândit şi implementat pentru că noi nu credem că poluarea aerului este o problemă minoră, care se rezolvă în câteva zile. Efectele sale persistă mult în timp şi ceea ce nu putem vedea ne ucide. Ultimele cifre date publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că peste şapte milioane de decese premature s-au înregistrat în 2012, la nivel mondial, din cauza aerului poluat, cifre care reprezintă dublul estimărilor existente şi confirmă faptul că poluarea aerului reprezintă principalul risc, ce provine din mediul înconjurător, pentru sănătatea oamenilor.
Nu ne permitem luxul de a nu respira, de aceea am pus la cale acest proiect, în care educarea, conştientizarea şi implicarea ar trebui să ne preocupe pe toţi, societate civilă, autorităţi şi factori de decizie. Iar ca lucrurile să fie cât mai clare, totul se petrece la vedere, sub forma unei experienţe vizuale greu de ignorat: două dom-uri, două lumi antagonice.
În primul dom, luaţi contact cu o lume ideală, plină de vegetație, liniștită și relaxantă, iar în al doilea se află imaginea unui posibil viitor, un viitor în care omul încearcă să reconstruiască o lume distrusă și pierdută.
Dacă universul construit în al doilea dom vi se pare cunoscut, ei bine, nu vă înşelaţi, pentru că ne-am inspirat din curentul steampunk. Iar steampunk este ceva mai mult decât alamă şi piese de ceasornic, este un mod de a combina trecutul şi viitorul într-un mod şocant. Este ca şi cum ai trăi o viaţă demodată, dar în viitor.
Utilizând gunoaiele lăsate în urmă de societatea noastră super tehnologizată, le-am transformat în nişte lucruri pline de semnificaţie, combinând romantismul ştiinţific al victorienilor cu prezentul real şi viitorul imaginat.
Sperăm ca imaginile din “spatele scenei” să întregească şi mai mult viziunea de ansamblu a proiectului nostru.