Parlamentul European a votat ieri o nouă lege referitoare la posibilitatea de a interzice la nivel național culturile modificate genetic. Greenpeace salută decizia PE prin care face un pas înainte spre o agricultură și un mediu fără OMG-uri.
[quote align=\”center\” color=\”#999999\”]Votul de astăzi ar permite țărilor Europene un drept legal, solid de a interzice cultivarea de OMG pe teritoriul acestora, astfel industria biotehnologiei cu greu va putea să atace aceste interziceri în judecată,
a declarat Marco Contiero, director de politici agricole
al Greenpeace EU.[/quote]
Prin această poziție, Parlamentul a restabilit dreptul țărilor de a interzice cultivarea OMG pe fondul îngrijorărilor cu privire la mediu și a limitat rolul central pe care miniștrii UE voiau să îl ofere companiilor biotehnologice în procesul de interzicere. Parlamentul, Comisia și guvernele vor începe acum negocierile, cu scopul de a finaliza această nouă lege în următoarele săptămâni.
Potrivit Greeanpeace, directiva creează cadru legal care ușurează procedura prin care statele membre pot interzice culturile modificate genetic și îngreunează contestarea deciziilor de interdicție din partea producătorilor de OMG. Statele membre au avut și până acum posibilitatea de a interzice cultivarea de plante modificate genetic.
În prezent, singurul tip de cultură modificată genetic admisă pentru cultivare în UE este porumbul MON810. Opt țări – Franța, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria și Polonia – l-au interzis după ce Comisia Europeană l-a autorizat pentru cultivare. Nu și România, care nu doar a permis cultivarea porumbului, ci a și aprobat-o prin lege în arii protejate.
Sursa: green-report