Tag

ecologie

Green Business Index

Green Business Index (GBI) este barometrul responsabilitatii fata de mediu a companiilor din Romania.

Instrument gratuit de evaluare a responsabilitatii fata de mediu a companiilor din Romania conform principiilor ISO 14001 si ISO 19011, mecanism de monitorizare a initiativelor verzi din sectorul de afaceri românesc, GBI este un instrument de asistenta si formare pentru imbunatatirea performantei de mediu.

Ce ne propunem

Dorim sa incurajam si sa sprijinim companiile sa investeasca in transformarea economiei romanesti intr-o economie verde. Green Business Index functioneaza atat ca instrument de asistenta si evaluare pentru companii, cat si pentru autoritati si publicul larg.  Prin atragerea companiilor si autoritatilor in acest proiect putem realiza o radiografie „verde” a economiei Romaniei. Green Business Index este si un instrument de premiere si recunoastere a companiilor care au dovedit implicare si excelenta in domeniul mediului. Anual, organizam Gala Green Business Index in care acordam distinctii celor responsabile companii. Green Business Index este sustinut de parteneri strategici, cu expertiza relevanta în protectia mediului si în dezvoltarea sustenabila: ISPE, Institutul de Economie Nationala, Facultatea de Transport (UPB), ECOIND.

Cum poti beneficia de GBI
  • inregistreaza gratuit, pe www.gbindex.ro, compania ta în perioada inscrierilor
  • completeaza chestionarele in functie de sectorul de activitate (industrie/productie sau servicii/comert)
  • completeaza online cele 7 chestionare GBI

 

Chestionare Green Business Index
dezvoltare sustenabila   /impact asupra mediului   /transport sustenabil   /utilizarea resurselor   /starea cladirilor   /achizitii verzi   /managementul deseurilor
Evaluarea responsabilitatii de mediu

Datele colectate de la companii sunt procesate și evaluate de către experții independenți de mediu, pe baza indicatorilor de performanță de mediu în perioada de raportare, și ulterior centralizate.

Clasificarea companiilor

Pe baza rezultatelor înregistrate la evaluare se generează topul Green Business Index, pentru fiecare domeniu în parte. La final, companiile beneficiază de un raport gratuit de evaluare a performanței de mediu.

Este laudabila mentinerea si imbunatatirea in forma si continut a platformei GBI 2011. Am participat la prima editie, cea din 2010, cu un dublu scop: pe de o parte este dorinta de a impartasi eforturile Lafarge de a minimiza impactul operatiunilor sale asupra mediului inconjurator, iar pe de alta parte de a folosi ca referential in ameliorarea aspectelor pe care le dorim imbunatatite de la un an la altul. Daca in 2010 am completat domeniile dezvoltare durabila si managementul deseurilor, în 2011 am adaugat celor doua si pe cel al impactului asupra mediului.
Camelia Savoiu, Communications & Public Affairs Manager, Lafarge Ciment, castigator GBI 2011 la domeniul Impact asupra mediului (industrie/productie)
Beneficiile participarii la GBI
  • cresterea valorii de piata
  • imbunatatirea imaginii companiei
  • consolidarea brandului
  • fidelizarea clientilor
  • recunoasterea publica a eforturilor depuse de companii pentru protecția mediului
  • cointeresarea colaboratorilor si a angajatilor
  • generarea de dialog intre autoritati, companii si presa
  • evaluarea gratuita a performantei de mediu
  • accesul la consultanta pentru cresterea gradului de conformare la noile cerinte legislative de mediu
  • imbunatatirea performantei de mediu
Perfectionare continua

Indicatorii si criteriile care stau la baza realizarii Green Business Index sunt intr-un continuu proces de imbunatatire si adaptare la situatia economica, reguli, norme si legislatie romanesca si europeana. Feedback-ul primit anual din partea companiilor este integrat in editiile urmatoare. Scopul acestui proces este realizarea unui instrument care sa evidentieze cu o cat mai mare acuratete eforturile realizate de companii si gradul de responsabilitate din domeniul mediului. Pentru o mai buna informare, poti descarca raportul GBI 2013 de aici.

2010

  • analiza preliminara a gradului de deschidere
    fata de adoptarea unui comportament
    de business responsabil fata de mediu

2011

  • ajustarea instrumentului de evaluare in functie
    de cele doua mari sectoare ale economiei romanesti:
    industrie/productie si servicii/comert

2012

  • introducerea indicatorilor de performanta de mediu in toate chestionarele GBI
  • raportul gratuit de evaluare a responsabilitatii de me­diu a companiilor (analiza SWOT)
  • servicii de consultanta menite sa eficientizeze uti­lizarea resurselor

2013

  • oferirea de sesiuni de instruire a angajatilor companiilor solicitante, pe domeniile GBI
  • analize de piata pe sectoare (IT&C, Telecom, constructii, auto, alimentar etc)

Roaba de cultura

Roaba de cultura, cultura si relaxare in Bucuresti

Roaba de cultura este raza de speranta pentru cei care vor sa mai citeasca o carte, sa vada un spectacol sau un film bun, sa faca sport sau sa-si dezvolte hobby-uri noi in natura, in aer liber.

Ideea ne-a venit in 2011, cand am hotarat sa aducem cultura mai aproape de oameni si oamenii mai aproape de natura, in Parcul Herastrau, pe pajistea Pescarus, iar accesul este gratuit.

Aici am creat o oaza de liniste si buna dispozitie cu toate actele in regula si i-am invitat pe bucuresteni sa-si petreaca timpul liber….un pic altfel! Fie ca vii singur, cu prietenii sau cu familia….cu siguranta, te vei bucura de un festival al culturii in natura, te va inunda o energie pozitiva care ne reinvata sa colaboram, sa impartasim mici bucurii, sa ne jucam impreuna la firul ierbii.

Roaba de cultura este un proiect multifunctional, o alternativa gratuita de petrecere a timpului liber printr-un program variat ce curpinde muzica, dans, teatru, film, lectura, dezbateri, sport, cursuri si ateliere creative.

Oricine doreste sa participe va fi intampinat de un spatiu prietenos pentru intreaga familie, biblioteca mobila, scena, muzica, si, in plus, toata lumea beneficiaza de acces Wi-Fi gratuit. Program si recomandari: www.facebook.com/Roabadecultura.

Roaba de cultura, anul acesta, pregateste seri de film artistic (filme de Oscar), concerte in aer liber (jazz, pop, muzica clasica, folk etc.), seri de lectura, ateliere cretive pentru copii si adulti si activitati dedicate copiilor cu dizabilitati, ore de fitness si activitati sportive, show-uri de magie, teatru in aer liber, concursuri, expozitii de fotografie, evenimente special sau performance-uri de arta contemporana.

Proiectul Roaba de cultura este dezvoltat de Asociatia Green Revolution, cu sprijinul ALPAB (Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti) si se desfasoara in perioada de vara.

studentObike

studentObike

Logo studentObikestudentObike, un proiect de bike-sharing gratuit pentru studenti

studentObike a fost singurul proiect national de bike-sharing gratuit pentru studentii din patru centre universitare, aflate in Bucuresti (doua centre), Iasi si in Timisoara.

Studentii au putut folosi bicicletele, atat in campusul universitar, cat si in afara acestuia, de luni pana vineri, pe baza legitimatiei valabile de student si a unui act de identitate.

In cei noua ani de functionare, programul « studentObike » a reusit sa scoata peste 150.000 de studenti la pedalat. studentObike este implementat in campusurile universitatilor partenere:Campus Agronomie, Campus Regie, Campus Tudor Vladimirescu, Campus Universitatea de Vest.

In cele peste 110 de zile de functionare din anul 2016, centrele studentObike au inregistrat 17.400 de utilizatori. Astfel, in centrele din Bucuresti, localizate in Complex Agronomie – Herastrau, Politehnica-Rectorat si Politehnica-Regie, peste 8.000 de studenti au inchiriat bicicletele studentObike. Studentii ieseni au mers la centrul de inchiriere de la Facultatea de Constructii in numar de aproape 4.500, aproape 1.300 de studenti din Cluj au inchiriat bicicletele galbene de la centrul de inchiriere din Complexul Hasdeu, iar peste 2.600 de studenti din Timisoara au inchiriat si ei bicicletele galbene de la centrul aflat in Campusul Universitatii de Vest s-au plimbat cu bicicletele in sezonul 2016.

Rezultate 2010 – 2019:

  • 9 sezoane de functionare;
  • 5 orase;
  • 7 centre;
  • 330 de biciclete;
  • 81.013 utilizatori unici;
  • 151.399 inchirieri;
  • 826.897 ore de inchiriere.

 

De ce am facut asta?
Bicicleta poate reprezenta mijlocul ideal de deplasare pentru studenti. Este ieftin, sanatos si rapid. Oferind acest program in campusurile universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi i-am ajutat pe studenti sa ajunga mai usor la camine si la cursuri, la biblioteci, teatre si muzee, sa descopere orasele in care traiesc si invata.

Biciclete cu cravata

Biciclete cu cravata/I’Velo Corporate – primul program de bike-sharing dedicate centrelor de business.

Prin acest program incurajam folosirea bicicletelor pentru a ajunge la serviciu, dar si utilizarea lor in timpul orelor de program. Bicicleta poate fi numitorul comun cand vine vorba de drumul catre birou, o plimbare in timpul pauzelor sau in weekend. Din mai 2010, anul lansarii, au aderat la proiect 11 companii si institutii publice.

Indiferent de unde lucreaza acum angajatii vostri – acasa, pe teren sau birou – este important sa se deplaseze in siguranta. Pentru a va ajuta sa va adaptati mai bine situației actuale, cat si aceleia care va veni, va propunem programul #Pedalezlamunca!

#Pedalezlamunca este un proiect gandit pentru angajat, pe trei directii principale:

· Te deplasezi in siguranta – masurile de distantare sociale sunt si vor fi esentiale pentru a tine sub control raspandirea virusului COVID-19, iar mersul cu bicicleta este un mod sigur prin care ne putem deplasa la munca.

· Esti mai sanatos – te sprijinim sa iti mentii sau sa dobandesti o conditie fizica buna. Pedalatul este o forma de miscare care iti tine sistemul imunitar in priza si iti adduce linistea de care ai atata nevoie.

· Interactionezi cu ceilalti intr-un mod sigur – pedalezi in aer liber si iti pemite o forma de socializare sigura, caci poti sa pedalezi alaturi de alti colegi, iei contact sau pur si simplu interactionezi cu alte persoane de la distanta sau cu alti biciclisti ca si tine.

Iti oferim un pachet care contine:

  • Flota de biciclete
  • Abonamente statii I’Velo Urban
  • Mentenanta
  • Program lunar de Fix your bike pentru toti angajatii cu biciclete propria
  • Certificare Cycle Friendly Employer
  • Lectii de mers cu Bicicleta pentru cei care acum descopera bicicleta

„Ne-am alaturat acestui proiect pentru ca mersul cu bicicleta reprezinta un stil de viata sanatos si echilibrat. Vrem ca angajatii ING Bank sa se bucure mai mult de drumul de acasa pana la birou sau oriunde prin oras”, a declarat Iosefina Frolu, Director Corporate Communication, ING Bank Romania

Suntem aici pentru va ajuta sa va deplasati in siguranta! Trimite-ne un mail la office@greenrevolution.ro.

Bicicleta cu cosul plin

Asociatia Green Revolution si Mega Image au lansat proiectul „Bicicleta cu cosul plin”, care viza incurajarea folosirii bicicletei ca mijloc de transport alternativ in viata angajatilor si clientilor Mega Image, pentru a ajuta la minimizarea amprentei de CO2.

 

Astfel, clientii si angajatii Mega Image din 10 magazine au fost  incurajati sa aleaga bicicleta ca mijoc de transport atunci cand veneau la cumparaturi, prin inchirierea uneia dintre bicicletele puse la dispozitie in cadrul proiectului, pe durata a maximum 24 de ore.
„Bicicleta cu cosul plin” a fost un program de bike-sharing care s-a adresat angajatilor si clientilor unei companii si si-a dorit diminuarea amprentei de dioxid de carbon. Proiectul s-a desfasurat in perioada 3 iulie – 31 octombrie 2013 si a incurajat folosirea bicicletei ca mijloc de transport a cumparaturilor si bunurilor de larg consum. Realizat de Asociatia Green Revolution in parteneriat cu Mega Image, „Bicicleta cu cosul plin” a pus gratuit la dispozitia clientilor, biciclete si rastele in fata a 10 magazine Mega Image. In primele doua luni de functionare, proiectul a atras peste 9.000 de persoane.

Ce ne-am propus
  • In perioada 3.07 – 31.10.2013 ne-am propus sa atragem peste 18.000 de clienti Mega Image.
  • Scopul acestui proiect a fost de a determina o schimbare de comportament in randul clientilor si angajatilor Mega Image.
  • Proiectul a demonstrat beneficiile folosirii bicicletei la cumparaturi: timp scurt de deplasare, moblitate, sanatate si mediu.
Ne-am bucurat sa fim parteneri cu Mega Image in proiectul
Bicicleta cu cosul plin si speram ca tot mai multe companii si institutii publice sa promoveze bicicleta, ca transport alternativ pentru protejarea mediului si pentru o viata sanatoasa.
Raluca Fiser, presedinte Green Revolution.
Cum s-a beneficiat de proiect

Orice persoana care a facut cumparaturi de la magazinele Mega Image, in valoare de minimum 40 de lei, a putut inchiria gratuit o bicicleta. Pentru inchiriere a prezentat bonul fiscal promoterului Green Revolution si, in baza unui act de identitate, a completat un formular si a beneficiat de inchirierea gratuita a bicicletei pentru maximum 24 h. Bicicletele s-au putut inchiria si returna in intervalul 16:30 – 20:30, de luni pana duminica.

Am fost  incantati ca am putut, cu sprijinul Asociatiei Green Revolution, sa promovam bicicleta ca mijloc de transport alternativ, dar si pentru recreere, in randul clientilor si angajatilor nostri. Prin implementarea acestui proiect, ne-am dorit o schimbare de comportament pe termen lung si
incurajarea clientiilor de a se implica activ in proiectele noastre de reducere a amprentei de CO2.
Irina Fosa, Manager Proiect Mega Image
Rezultate 2013
  • peste 500 de inchirieri
  • 18.041 persoane informate
  • 5.862 de kilometri parcursi cu bicicletele
  • 1.735,35 tone de CO2 economisite