Category

Evenimente

CIRCULAR 4R ECONOMY

Adoptarea principiilor economiei circulare, de la declarații la acțiuni

Marți, 21 mai, la Institutul Cervantes, Bulevardul Regina Elisabeta 38, București, Green Report, în parteneriat cu Ministerul Mediului, a organizat cea de-a cince ediție a conferinței dedicată economiei circulare, CIRCULAR 4R ECONOMY.

Dezbaterile au adus în prin plan modul în care modificările legislative efectuate la începutul anului au afectat activitatea producătorilor, colectorilor, reciclatorilor și ale organizațiilor de transfer de responsabilitate.

Reprezentanții mediului de afaceri au atras atenția că România ar putea să nu își îndeplinească ținta pentru reciclarea ambalajelor din sticlă în 2019, întrucât colectarea este ineficientă în lipsa unei infrastructuri adecvate. Același lucru s-ar putea întâmpla și în cazul deșeurilor electronice.

“Ne dorim să avem un rol activ în dezvoltarea celor mai eficiente mecanisme care să asigure atingerea obiectivelor de colectare ale României. Sistemului depozit pentru ambalajele reutilizabile, care vine în completarea celui de colectare selectivă, are sprijinul industriei berii. Producatorii locali de bere participă activ la funcționarea lui atât prin punerea pe piață a ambalajelor reutilizabile, cât și prin informarea constantă a consumatorilor privind mecanismul de returnare a ambalajului și, implicit, de recuperarea a garanției.”

Julia Leferman a mai subliniat că obiectivul asociației pe care îl reprezintă, ca producători este să aibă un dialog cu autoritățile publice pentru a identifica ce alte măsuri sunt necesare astfel încât pentru fiecare tip de ambalaj din România să se atingă ținta.

Totodată, în perspectiva extinderii din 2021 a sistemului depozit și asupra ambalajelor de unică folosință, anul acesta vom pune la dispoziția Ministerului Mediului o analiză complexă privind impactul economic, social și de mediu al acestui sistem, astfel încât, impreună cu autoritățile române, să putem implementa un model funcțional, adaptat specificului local. Mai ales că, fiind prima piață importantă din Europa de Est care a reglementat sistemul garanțial pentru ambalaje de unică folosintă, avem șansa de a dezvolta o infrastructură de colectare modernă, devenind astfel și un exemplu de bune practici pentru țările din regiune”, a spus Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României, la conferința Circular 4R Economy.

De asemenea, potrivit Simonei Vaida, Public Affairs Manager al Recolamp, numărul firmelor care colectează deșeuri reciclabile s-a diminuat în acest an, iar o parte dintre ele, mai ales cele de dimensiuni mici, au intrat în faliment și au dispărut de pe piață.

“Infrastructura creată de Recolamp există și se extinde. Este adevărat că în momentul de față avem probleme legate de noul sistem. Practic, suntem victime colaterale ale noului sistem pentru că noi funcționăm tot în baza colaborării cu colectorii, care aveau ca obiectiv colectarea deșeurilor provenite din ambalaje și desigur că a scăzut numărul lor. Au fost și firme mai mici care s-au închis și cu care lucram foarte bine. Iar celorlalti,, din ce ne-au povestit, față de aceeași perioadă a anului trecut, cantitatea le-a scăzut la jumătate. Trebuie să se gândească ce vor face pe viitor”, a spus Simona Vaida.

Prezent în cadrul conferinței Circular 4R Economy, Cătălin Răzvan Gurău, director al Asociației Producătorilor Europeni de Electrocasnice din România, a spus că în ceea ce privește deșeurile DEEE, ținta României a crescut la 45% din cantitatea pusă pe piață în ultimii trei ani, target care, de asemenea, cel mai probabil nu va fi atins.

“Cantitatea pusă pe piață nu este totuna cu cantitatea generată. Eficiența colectării ar trebui să fie undeva la 70-80% din cantitatea generată că să atingem acel 45%, România fiind o piață nesaturată”, a declarant Cătălin Răzvan Gurău.

Acesta a tras un semnal de alarmă în condițiile în care România încearcă să se alinieze cu statele din Europa de Vest, dar autoritățile nu reușesc să creeze un sistem de colectare eficient.

“Trebuie să avem grijă să păstrăm cel puțin fluxurile de cantități actuale pentru că e clar că colectarea separată organizată de autoritățile locale nu dă rezultate și nu este ceva neașteptat”, a declarat Cătălin Răzvan Gurău.

Buzăul va face tranziția către un oraș circular

Asociația Coaliția pentru Economia Circulară a lansat în premieră o platformă prin care primăria municipiului Buzău va contura un plan de tranziție către un oraș circular, potrivit lui Constantin Damov, președinte al Asociației Coaliția pentru Economie Circulară.

Damov a subliniat importanța adaptării modelelor occidentale de durabilitate și circularitate la cultura locală, această platformă fiind unul dintre instrumentele prin care poate fi dezvoltat un model potrivit, ținând cont de contextul local.

Printre măsurile propuse se numără înființarea a câteorva centre de reparații, pentru optică, biciclete și produse electronice. De asemenea, restaurantele și alte unități din domeniul ospitalității ar putea primi un sticker de pus la intrare care ar anunța clienții că acel loc nu mai servește paie de băut, recipiente din plastic sau alte măsuri de reducere a poluării cu plastic și a consumului de resurse.

Conferințele Green Report vin în peisajul conferințelor de business cu o abordare nouă și creativă, axată pe rezultate.

În acest sens, echipa Green Report schimbă „standardul“ și aduce câteva abordări diferite: în loc de un prezidiu monoton, schimbarea scenografiei pentru fiecare panel; în loc de prezentări power point anoste, interviuri 1:1; în loc de urmărirea ceasului până la finalul evenimentului, dinamică și implicarea activă a publicului.

Conferințele Green Report vin în peisajul conferințelor de business cu o abordare nouă și creativă, axată pe rezultate. Pentru mai multe detalii privind „CIRCULAR 4R Economy, se va accesa: www.greenreport-conferinte.ro.

Circular Waste

Sistemul economic “plătești pentru cât arunci”, prima analiză

Pe 28 februarie 2019, la MATER – Biblioteca de materiale, Splaiul Unirii 160, et.1, sector 4, Bucuresti, a avut loc CIRCULAR WASTE, conferință-reper pe tema managemntului deșeurilor.

CIRCULAR WASTE a fost primul eveniment din seria de CONFERINȚE GREEN REPORT din 2019, organizate în parteneriat cu Ministerul Mediului.

CIRCULAR WASTE aduce laolaltă componenta de business, cea legislativă și cea administrativă, punând la aceeași masă: reprezentanți ai industriilor de reciclare, colectare și salubritate, ai autorităților publice centrale și locale, generatorii de deșeuri, presă.

Cei mai importanți responsabili pe probleme de mediu din România și reprezentanți ai autorităților europene se vor reuni in cadrul CIRCULAR WASTE: Laurențiu Neculaescu – Secretar de stat, Ministerul Mediului; Dorin Corcheș – Vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu; Cosmin Teodoru – Directorul General al Direcției Generale Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase din cadrul Ministerul Mediului; Robert Negoiță – Președintele Asociației Municipiilor din România; Adrian Dobre – Primar Municipiul Ploiești; Dan Popescu – Viceprimar Sectorul 2; Ionuț Apostu – Viceprimar Municipiul Buzău; Gabriel Moiceanu – Președintele Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară; Constantin Damov – Președintele Green Group; Cristi Lazăr – General Manager GreenPoint Management; Roxana Șunică – Director General Adjunct FEPRA; Anca Lupusavei – Director Marketing Recolamp; Roxana Puia – PR Manager Environ.

Prin CIRCULAR WASTE ne dorim să identificăm cât de bine a fost implementat sistemul “plătești pentru cât arunci” la nivel național și cum s-au schimbat relațiile dintre autorităților locale, Organizațiile de Transfer de Responsbilitate, societățile de salubrizare.

Speakeri internaționali

Sistemul garantie-depozit, care se va aplica începând cu 31 marie 2019, reprezintă un alt topic important la CIRCULAR WASTE. În țări precum Germania sau Suedia acest sistem a avut rezultate excepționale pentru ratele de reciclare.

Anna Sapota – Vicepreședinte CP Recycling, CanPack Group, Anna Larson – Director Circular Economy Project Development, Reloop Platform și Rauno Raal – Partener, Earth Care Consulting sunt cei trei speakeri internaționali care vor veni cu date și exemple de bune practici din țări în care acest sistem a fost deja implementat.

În cadrul dezbaterilor, alături de invitații noștri vom afla cât de pregătiți sunt producătorii și comercianții și care sunt condițiile necesare pentru ca acest sistem să funcționeze la parametri optimi.

Conferințele Green Report vin în peisajul conferințelor de business cu o abordare nouă și creativă, axată pe rezultate.

În acest sens, echipa Green Report schimbă „standardul“ și aduce câteva abordări diferite: în loc de un prezidiu monoton, schimbarea scenografiei pentru fiecare panel; în loc de prezentări power point anoste, interviuri 1:1; în loc de urmărirea ceasului până la finalul evenimentului, dinamică și implicarea activă a publicului. Pentru mai multe detalii privind „CIRCULAR WASTE, se va accesa: www.greenreport-conferinte.ro.

CIRCULAR 4

Ce este de fapt economia circulară și când putem trece la noul model economic

Pe 15 mai 2018, la Point Art Hub (Strada Eremia Grigorescu, nr 10) Apollo 111 – Palatul Universul, Corp B (Strada Actor Ion Brezoianu, nr 23 – 25, Sector 1, București), a avut loc ”CIRCULAR 4”, conferință-reper pe tema economiei circulare.

”CIRCULAR 4” a fost primul eveniment din seria de CONFERINTE GREEN REPORT din 2018, organizate in parteneriat cu Ministerul Mediului si al patrulea pe tema economiei circulare, dupa CIRCULAR 3.0. care a avut loc in aprilie 2017.

CIRCULAR 3.0 a adus laolalta componenta de business, cea legislativa si cea administrativa, punand la aceeasi masa: reprezentanti ai industriilor de reciclare, colectare si salubritate, ai autoritatilor publice centrale si locale, generatorii de deseuri, presa.

Cei mai importanti responsabili pe probleme de mediu din Romania si reprezentanti ai autoritatilor europene s-au reunit in cadrul ”CIRCULAR 4”: Viceprim-ministru și ministru al Mediului – Gratiela Gavrilescu; Secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene – Mihaela Toader, Președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților – Ion Cupă, Președintele Comisiei pentru Mediu din Senat – Allen Coliban, Președintele Consiliului Concurenței – Bogdan Chirițoiu, Vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu – Dorin Corcheș, Primarul orașului Mizil – Silviu Negraru, Președintele ARAM – Alice Nichita, Directorul General Greenpoint – Adela Lazăr, PR Manager Environ – Roxana Puia, Deputy Senior Partner KPMG – Ramona Jurubiță, Președintele Centrului Național pentru Producție și Consum Durabile – Aida Szilagy.

Prin Circular 4 ne-am dorit sa identificam impreuna cai de imbunatatire a managementului deseurilor, cat si posibilitati de a face economii la bugetul de stat, prin prevenirea generarii deseurilor, prin eco-design si prin refolosirea produselor. Colaborarea reala si eficienta intre autoritatile centrale si industriile de reciclare, colectare, salubritate si generatorii de deseuri a reprezentat un alt topic important la ”CIRCULAR 4”, la fel si prezentarea elementelor cheie pentru succesul implementarii principiilor economiei circulare.

De asemenea, pachetul legislativ privind Economia Circulara este mai putin cunoscut in Romania. ”CIRCULAR 4” a fost cadrul de dezbatere al provocarilor pe care le presupune implementarea acestuia. Alaturi de prezentarea perspectivelor la nivel european, la ”CIRCULAR 4” s-a discutat aplicat despre Directivele europene privind deseurile de ambalaje si despre sistemul din Romania al gestionării deseurilor.

Economia circulară este provocarea secolului 21: o economie bazata pe reducerea consumului de energie si materii prime, in care deseurile rezultate sa aiba destinatii precise inca din faza de proiectare, prin integrarea lor in spirala ciclica a reutilizarii.

Conferintele Green Report vin in peisajul conferintelor de business cu o abordare noua si creativa, axata pe rezultate. In acest sens, echipa Green Report schimba „standardul“ si aduce cateva abordari diferite: in loc de un prezidiu monoton, schimbarea scenografiei pentru fiecare panel; in loc de prezentari power point anoste, interviuri 1:1; in loc de urmarirea ceasului pana la finalul evenimentului, dinamica si implicarea activa a publicului.

Pentru mai multe detalii privind „CIRCULAR 4“, accesati www.greenreport-conferinte.ro.